ВМА Сливен става на 100 години, полк. д-р Илиян Комитов отчита повече пациенти и повече отговорности

МБАЛ-Сливен, която е част от структурата на Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза на 15 август 100 години от своето създаване.
„Отговорностите, които ни дава тази годишнина са заложени в девиза на ВМА „Ако днес изглеждаме големи, то е защото стоим на раменете на нашите предци, които са титани“. Като наследник на армейската болница на Трета българска армия, ние сме длъжни да съхраним и надграждаме традициите. Военна болница-Сливен през цялото си съществуване е била стожер на армейското и гражданското здравеопазване в Югоизточна България. Пример е дейността на болницата през времето на глобалната пандемия от COVID-19“, показва равносметката на полк. д-р Илиян Комитов, началник на лечебното заведение.
На празника той отчита подобрени битови условия, нова модерна апаратура, повишен брой пациенти.
През 2022 г. и първото полугодие на настоящата година се наблюдава увеличаване на преминалите амбулаторно и стационарно болни, съответно се повишава и оборотът на леглата, казва д-р Комитов. Той напомня, че през миналата година все още работата в болницата беше в условията на пандемия от COVID-19. Но постепенно се стига до нормализиране на лечебния процеси в останалите отделения. Отчита се повишаване на броя на оперираните болни в хирургичните звена.
Какво показва статистиката? Амбулаторните прегледи през 2022 година са 12 063. От тях преминалите военнослужещи са 933, цивилни служители от структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната – 1373, пациенти по договор с РЗОК – 5499. 2514 са профилактичните прегледи на военнослужещите и цивилни служители от т.нар. специфичен контингент на ВМА. За сравнение – през 2021 година общият брой на амбулаторните прегледи е бил 9 422.
Военна болница-Сливен извършва извънболнична медицинска помощ по специалностите Образна диагностика, Хирургия, Акушерство и гинекология, Онкология, Нервни болести, Гастроентерология, Инфекциозни болести.
През 2022 година преминалите болни през стационара на лечебното заведение са 3361, което е с близо 300 повече в сравнение с предходната година.
Близо 2500 са пациентите с коронавирусна инфекция, потърсили помощта на специалистите.
Вече функционира напълно обновената нова сграда на инфекциозно отделение, изградена според най-съвременните стандарти за работа в инфекциозна среда, споделя полк. Комитов и подчертава стратегическото значение на подобни инвестиции, защото военните ни болници трябва да бъдат подготвени за различни предизвикателства.
Въпреки липсата на опит в лечението на този вид заболяване, въпреки многото неизвестни, които стоях апред нас в началото, успяхме своевременно да създадем организация и сформирахме добреработещи екипи. И се справихме. 50% от леглата бяха заети от пациенти с COVID-19. В същото време обаче запазихме и дейността си по всички останали специалности, като не затворихме нито едно отделение, въпреки трудностите, породени от недостиг на персонал. Болницата се наложи като предпочитано лечебно заведение в региона и се ползва с доверието на нашите пациенти в региона, не крие задоволството си д-р Комитов.
Той използва случая да благодари на ръководството на ВМА за осигурената модерна апаратура за диагностика и лечение в областта на гастроентерологията, урологията, образната диагностика и клиничната лаборатория. Това, по думите му, също е от значение за положителните нагласи към военната болница.
Без съмнение най-ценното е човешкият капитал. Смело мога да заявя, че в МБАЛ-Сливен към ВМА работят изключителни професионалисти. Тук включвам не само медицинския персонал, но и всички служители в административно-стопанския блок, казва още началникът на болницата. А кои са силните им страни? Всички човешки добродетели като емпатия, милосърдие, професионализъм, съчетани с традиционния военен ред и дисциплина правят болницата предпочитано лечебно заведение.
Важна част от нейната дейност е организиране на медицинското осигуряване на провеждащите се в зоната на отговорност военнополеви учения на Българската армия и съвместните мероприятия, съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина, на съоръженията за съвместно ползване УП „Ново село” и авиобаза „Безмер”.
През 2022 г. нашите екипи са извършили медицинско осигуряване на общо 79 мероприятия в зоната на отговорност, отчита още началникът на лечебното заведение.
Какво предстои?
Увеличават се отговорностите и ангажиментите по военномедицинското осигуряване на личния състав на болницата, свързани с международната батальонна бойна група и военните формирования от Българската армия, разположени в зоната на отговорност на МБАЛ-Сливен. Към момента се извършва цялостно преустройство и обновяване на Операционния блок и Приемно отделение. Предстои обновяване на Хирургично отделение и отделение по Вътрешни болести. В ход е и цялостно саниране на основния корпус на болницата, споделя полк. д-р Илиян Комитов.
Той благодари на колегите си за сърцатата работа и че през годините са доказали своята принципност и професионализъм:
Използвам възможността да изразя своето уважение към целия личен състав на болницата за демонстрирания стремеж и отговорно отношение при изпълнение на поставените ни задачи и служебни задължения. Благодаря за вашата отдаденост, човешко отношение, емпатия, професионализъм и компетентност. Постигнатите от нас резултати са основание за заслужено самочувствие и гордост. Пожелавам на вас и вашите семейства здраве, късмет, вяра в собствените възможности и кураж за преодоляване на предизвикателства!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук