Медицинските сестри в Сливен: Искаме по-високи заплати или се отправяме към Терминал 1 и 2

Над 100 медицински специалисти по здравни грижи се събраха на протест днес пред сградата на Община Сливен. С плакати в ръце и освирквания, те поискаха условия за достоен труд и адекватно заплащане за него. Негодуваха от позицията на синдикатите, които не защитават правата им и затова се е наложило спонтанно, чрез социалните мрежи да организират протестните си действия в цялата страна. Исканията на протестиращите представи медицинската сестра Надежда Маргeнова.

Медицинските сестри поискаха да получават достатъчно пари, за да издържат семействата и да плащат сметките си, да не се налага да работят на поне две места, за да свързват двата края. Те заплашиха, че ако здравната система не бъде реформирана, изходът за тях са терминалите на Летище София. Ние не искаме да напускаме родината и семействата си, но само така ще можем да оцелеем финансово. Натовареността на една медицинска сестра, която често е сама и обслужва две отделения е огромна и психически смазваща, а ако след това се наложи да отиде и на вторта си работа, изтощението е пълно, коментираха още протестиращите.

За да подкрепи исканията им при тях отиде и кметът Стефан Радев. „Адмирации за това, че отстоявате позициите си защото заслужавате исканията ви да бъдат удовлетворени“, каза той. Сред редиците на протестиращите застана и зам. – кмета по Хуманитарни дейности Пепа Чиликова. Самата тя преди да заеме общинския пост работеше в системата на здравеопазването.

Подкрепа за колегите си изразиха лекари и представители на пациентски организации в града.

Сред основните искания на медицинските специалисти по здравни грижи са еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – 2 (две) минимални работни заплати за страната, допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността) и КТД на национално ниво да бъде задължителен за всички структури в здравеопазването. Освен това те настояват и за регламентиране на сестринска и кинезитерапевтична практика и промяна в категорията на труд. Нощен труд – /почасово заплащане/, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година е друго сред исканията на медицинските специалисти.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук