МЗХ ще прави конкурси за продуктивност на животните и за общини, които помагат на земеделците си

Министерството на Земеделието и храните има намерение да обяви Конкурс за продуктивност на всички видове животни- за мляко, за месо и Конкурс за общини, които ще съдействат максимално на своите граждани да развият подобно производство. Това съобщи днес земеделският министър Кирил Вътев, който откри Националното животновъдно изложение край Сливен. „Това е идея, която тепърва ще оформим с критерии, защото те са много важни. Идеята е много добра, тъй като много искаме общините да насърчават местните земеделски производители, да им помагат по всякакъв начин. Всички знаем каква е практиката досега – общинските пасища се дават на хора без животни и тази практика трябва да спре“, каза още министърът. По думите му, това ще се случи с промени в закона така, че пасищата да се дава т приоритетно на животновъди и ако остане излишък, тогава да се пускат на търгове и който спечели. Според него, подобни конкурси ще се превърнат в допълнителен стимул и за общините да подкрепят стопаните на територията си.

Срокове за обявяване на конкурсите все още няма. “Много ми се иска до края на 2023 г. да ги оформим и да излъчим победители за изминалата година, но тъй като не е обявявано предварително, разумно е да ги обявим за 2024 година и в края й да обявим победителите“, допълни Кирил Вътев.

Пред медиите, той коментира още, че Индикативния график с директните плащания до края на годината е готов , но още се обсъждат още „нюанси“ по него и затова не публикуван.

Сред темите, които засегна министърът са съществуващите проблеми по пътя на земеделските производители до пазара.“ Затова в момента, съвместно с Министерството на икономиката подготвяме Закон за търговията с хранителни продукти. За да може да отворим пътя на пазара от полето до масата за всички български производители. Водят се разговори за направата на български магазини само за регионални продукти“, посочи Вътев.

Той внесе уточнения касаещи, земеделците, които искат да получат помощ  “De minimis и заяви, че тази година тя ще бъде за най-малките производители, които не са получавали по никаква програма, никаква подкрепа.

Седемнадесетото Национално изложение край сливенското село Мечкарево е под мотото „Срещи на елита“ и за пореден път представя над 500 първокласни български животни от говедовъдството, овцевъдството, козевъдството, коневъдството и биволовъдството. Министър Кирил Вътев връчи наградите на част от тазгодишните победители.

4-годишната Христа Андреева и забулената сова Химера бяха сред атракциите на Националното животновъдно изложение край Сливен.

Нейните родители са притежатели на ферма за екзотични животни „Парадайз“ в разградското село Липник. Те бяха сред отличените собственици на животни, наградени лично от земеделския министър Кирил Вътев. Наред със совата, малката Христа показа друг обитател на фермата – шотландското мини пони Максимус.

Събитието се организира от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ).

 

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук