Милена Чолакова: Абитуриентите няма да имат бал, но ще научат ценен житейски урок

Абитуриентите тази година няма да имат бал, но ще научат ценния житейски урок, че здравето е най-важно. Така началникът на РУО Сливен Милена Чолакова коментира отменените заради коронавируса традиционни празнични прояви на зрелостниците през месец май. „За съжаление, абитуриентите са тези, които няма да усетят тази година празничните емоции на месец май, сбогуването с училище, съученици и учители, но пък ще научат един урок, че здравето е най-важно и когато искаш да учиш, намираш всякакъв начин да го направиш, посочи тя.

Останалите ученици в Сливенска област обаче ще могат да се възползват от една традиционна инициатива на Регионалното управление по образование в Сливен, която ще се проведе по нетрадиционен начин. Инспектората подготвя и реализира част от дейностите за превръщането на май в „Месец на образованието“. Сред основните моменти в инициативата са Панорама на образованието – 2020, Награда „Златно сърце“ и Дейности на училищата от област Сливен.

Заради мерките, наложени при извънредното положение у нас, този път Панорамата  няма да се проведе на площад или в зала, а в електронна среда. Презентациите на всяко едно от учебните заведения ще бъдат публикувани в сайта на РУО в средата на месец май и ще бъдат активни до осъществяването на приема на учениците, каза още Милена Чолакова.

По инициатива на РУО – Сливен всяка година в навечерието на 1 юни тържествено се връчват награди „Златно сърце“ на деца и ученици от област Сливен, извършили добродетелни постъпки. Номинациите вече се приемат, но тази година се налага провеждането на церемонията да бъде променено.

„Извънредното положение, в което функционира образователната ни система, носи своите предизвикателства пред педагозите, учениците и родителите, но им дава и възможност ежедневно да показват способности и силен дух. С въвеждането на дистанционното обучение и с помощта на родители, учители и ученици настоящата учебната година е спасена“, посочи началникът на РУО Сливен.

В Сливенска област около 80% от учениците се обучават дистанционно, а само в някой училища от малките населени места се раздават задачи на книжен носител.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук