Министерски рокади: Трима нови министри в кабинета

20 дни след като трима министри подадоха оставки заради катастрофата край Своге, парламентът гласува освобождването им и назначи нови на тяхно място. В МВР Валентин Радев беше сменен от досегашния главен секретар Младен Маринов. В Министерството на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков отстъпва място на Петя Аврамова. А в транспорта – Ивайло Московски предава щафетата на Росен Желязков, информира Нова телевизия.

Назначенията станаха повод и за пореден словесен залп между президента и премиера. Без изненади новите министри бяха гласувани. А процедурата по приемането и предаването на властта започна още в парламента.

„Оставяме изключително подредена къща на добър стопанин като г-жа Аврамова. И съм убеден, че със същите темпове ще бъдат продължени приоритетите на ГЕРБ“, заяви Николай Нанков.

„Аз имам три приоритета, които ще продължа да спазвам в работата си – ефективност, качество и контрол. За мен е ценна неговата подкрепа и в законодателната власт. За мен е ценна неговата подкрепа и в екипа на Министерството“, каза на свой ред Аврамова.

И в регионалното, и в транспортното министерство приемственост щяло да има, а политиките, водени от старите министри, продължени.

„Първото нещо е да се създадат условия и необходимата атмосфера за нормална приемственост и да се приоритизират следващите стъпки“, категоричен е Росен Желязков.

А Московски допълни: „За ръководител на този сектор се изискват и доста лични качества, каквито съм убеден, че притежава, за да се справи успешно с предизвикателствата в сектора“.

А след 8-дневната политическа сага около освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, днес той влезе в Министерството на вътрешните работи вече като министър и със сълзи в очите.

„Да благодаря на семейството, защото през цялото време не съм бил най-добрия баща. Но това съм го правил, за да се чувстват и други семейства сигурни“, каза той развълнуван.

А за сблъсъка с политическата страна на работата в МВР той получи и подарък. Валентин Радев му връчи писалка с думите, че това е основното му оръжие.

„Имам притеснение, че приключвам професионалния път и влизам в едно политическо поприще и за себе си трябва да намеря баланса“, заяви Маринов.

Първата среща на новия министър щяла да е със синдикатите. А водещите приоритети – пътната безопасност, битовите престъпления и контрабандата. На финала на церемонията Валентин Радев се сбогува с вътрешното ведомство с думите: „Аз и колегите, които си тръгваме, си тръгваме с гордо вдигнато чело“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук