Министърът на отбраната Тодор Тагарев откри ремонтираното Инфекциозно отделение на Военна болница Сливен

Министърът на отбраната Тодор Тагарев взе участие в честванията по повод 100 -годишнината на Военна болница Сливен. Той прие почетния строй и приветства военнослужещите от Сливенския гарнизон и военните медици, работещи в лечебното заведение. Болницата е създадена като медицинско заведение към 11 пехотен полк, и разширявана през годините. Министър Тагарев откри и ремонтираното Инфекциозно отделение на болницата. Освен цялостен ремонт, са подменени дограми и е обновена фасадата.

„100 години са дълъг период. Мащабна война се води около нашите граници. През следващата година бюджетът за отбрана ще бъде не по-малко от 2 процента от БВП. Това не се е случвало отдавна и ще позволи да инвестираме не само в армията, но и във военните болници. Доказали сте, че умеете да работите и може да разчитате на подкрепата на МО. Надявам се, да се превърнете и в предпочитано лечебно заведение и за гражданското население“, заяви по време на официалната церемония министър Тагарев.

Началникът на лечебното заведение -полковник доктор Илиян Комитов припомни, че лекарите на Инфекциозното отделение са изнесли на плещите си COVID 19 и са спасили много човешки животи.

„Това, че по време на пандемията бяхте опора не само на военнослужещите, но и на цялото население на Сливен показва, че сте готови за работа при някакви условия. Ние военните медици винаги се готвим за действия в условията на война. Вие доказахте, че сте готови. Благодаря за работата и професионализма“, каза генерал – майор Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА. По думите му, освен сегашния ремонт на Инфекциозното отделение, се реновират операционите и приемното отделение, подготвят се инвестиционните планове за общо терапевтично и общо хирургично отделение. За две години ще се справим парите са отделени. Предстои разкриването и на травматологично отделение“, посочи още ген. Мутафчийски.

По-късно през деня министър Тагарев ще участва в Дискусионна кръгла маса на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ (СОРА), посветена на ползата от съвместните проекти и съоръжения за националната сигурност на страната. В дискусиите ще се включат представители на министерството на отбраната, на държавната и местната администрация от Сливенска и Ямболска области, на студентската и академичната общност, членове на СОРА и други военно-патриотични съюзи, представители на бизнеса, граждани и медии.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук