Министър Аврамова: Тол таксите няма да се отразят значително върху цените на хранителните продукти

Тол таксите няма да се отразят значително върху цените на хранителните продукти, заяви при посещението си в Сливен министър Петя Аврамова. Тя представи дори логиката за определяне на тол тарифите, за да опровергае твърденията, че ТОЛ – таксите ще доведат до сериозно увеличение на храните и дори ги определи като спекулации.

„Автомобилите от 3.5 до 12 т., които са най-масовият транспорт и осъществяват вътрешните превози на стоки, ще бъдат с най-ниски тарифи, така че да не се отрази върху върху хранителните продукти. Изчисленията на Световната банка показаха, че най-голямото увеличение в потребителската кошница ще бъде за минералната вода и безалкохолните напитки – около 4%., посочи още министър Аврамова.

По думите й, в другата категория за тежкотоварни автомобили ще важи принципът, който руши и замърсява повече, ще плаща повече, . „За автобусните превози ще има много ниска тол тарифа, защото те изпълняват и социална функция. Тези средства, които държавата сега взима под формата на винетна такса, ще бъдат заплащани като ТОЛ – тарифа.Всъщност преразпределението ще бъде вътрешно във сектора. Който пътува повече ще заплаща повече, защото тол таксата е на база изминато разстояние“, поянсни тя.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук