Министър Ангелов: Ситуацията в Сливен е под контрол, ще осигурим още лекарства, апарати и плазма

Ситуацията в Сливен вече е под контрол, от 150 легла за пациенти с Ковид 130 са заети. Шест са реанимационните легла, които са заети, единствената нужда на болницата е осигуряване на допълнително количество „Ремдесивир“, в понеделник то ще бъде доставено. Още 10 концентратора ще тръгнат днес към област Сливен. Това заяви в Сливен здравния министър Костадин Ангелов, който посети МБАЛ „Д-р Иван Селимински“.

По отношение на недостига на кръвна плазма, министър Ангелов уточни,че в момента има ограничаване на дарителите на плазма, а кмета Стефан Радев има намерение да организира акция за осигуряване на допълнителен брой кръводарители. „Ще пренасочим достатъчно количество от София и Стара Загора, докато се запълнят нуждите от този биологичен материал“, допълни той.

По думите му, в момента няма много млади хора сред тези, които са на лечение в областната болница, има само една бременна жена, която е стабилна и ще я изпишат,а общо 4 са родилките, които вече са изписани. На ден по 10-15 са новопостъпилите пациенти с Ковид, по толкова се и изписват.

В града подготовката за изборния ден е добра: „Изборният ден ще протече безопасно както за гласуващите, така и за членовете на изборните секции. Общината е поела инициатива за осигуряване на тестове за всички членове на СИК и РИК. Тези които са положителни – ще бъдат заменени своевременно“, посочи министърът на здравеопазването.

Организацията на Спешната помощ в областта е много добра, отчете още проф. Ангелов.

„Сливен ще се справи с натиска върху здравната система. Видях много млади хора – лекари, медицински сестри, доброволци и дори студенти по медицина, които дават всичко от себе си. Това е добър белег за работата на системата“, категоричен бе проф. Ангелов.

При визитата си в болницата той беше придружаван от кмета Стефан Радев, директора на лечебното заведение д-р Васислав Петров и директора на РЗИ Петя Балулова.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук