Митрополит Йоаникий стана на 80 години

Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий днес навършва 80 години.

Служението му на Българската православна църква,вече 58 години, служи за пример на стотици монаси, свещенослужители и църковнослужители. Току що завършил средното си образование в Софийската духовна семинария и отбил дълга си към българската армия на 1 април 1961 година, едва навършил 22 години, приема монашески постриг в Мъглижкия манастир „ Св. Николай” под духовното наставничество на обичания от православните християни от Сливен Браницки епископ Герасим.

Заемал различни църковни длъжности на 23 март 1980 година, тогавашния епископ Йоаникий, бе избран, от клира и миряните на Сливенска епархия, единодушно с 40 гласа от 42 възможни, за Сливенски митрополит.

„ В изпълнение на високите цели на православната ни църква дълготърпеливо ще благовестя Божието Слово, неизменно ще се придържам и неотклонно ще направлявам поверените ми в Господа чада в здравото православно учение, благочинно ще извършвам Божиите тайнства, ще изпросвам и преподавам Божията благодат, която е необходима в делото на спасението. По примера на св. Апостол Павел ще бдя над работниците на Божията нива да не занемаряват дарбата, получена чрез тайнството свещенство, с любов ще поощрявам тяхното усърдие, ще разпалвам ревността им към Божия дом. Ще служа с чисто сърце, добра съвест и нелицимерна вяра, за да бъда образец за верните. Ще се старая да бъде добър ваш душепастир, който да зове пасомите си по име и те да познават гласа му/ Иоан 10: 3-4/, ще проявявам готовност да назидавам в доброто и да утвърждавам в нравствената чистота. Добросъвестно ще проявявам ревност към светите храмове и манастири. В многостранната ми църковна дейност ще разчитам на съдействието и сътрудничеството на епархийските съветници, архиерейските наместници и енорийското свещенство….”

Тези обещания, заявени преди 39 години митрополит Йоаникий стреми безрезервно да ги изпълнява според мярата на силите си и до днес.

Своите духовни дарования и таланти митрополит Йоаникий изявява и в творческата си дейност като църковен проповедник и писател. Написаните от него или под негова редакция книги се четат от православните християни за поука и тяхно спасение.

Митрополит Йоаникий е уважаван и от представителите на държавните, общинските и културни институции в епархията. Той е обявен за почетен гражданин на градовете Сливен, Бургас, Ямбол, Несебър, Айтос.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук