Млад сливналия избира да живее с „Колумбия“, „Пирует“ и „Черна перла“, вместо да емигрира

Да живее с „Колумбия“, „Пирует“, „Густо пинк“ и „Черна перла“, и да удовлетворява техните нужди ежедневно е избрал 28-годишният Станислав Кръстев от Сливен. Решението да се занимава с производството на тези и други сортове зеленчуци взема преди 4 години когато осъзнава, че да следва „Предприемачество“ в столицата не е за него и се връща в града под Сините камъни. Не го блазни живот в чужбина и двамата с брат му поемат от родителите си семейния бизнес-производство на зеленчуци.

Отглеждат 50 декара оранжерии с домати, краставици и пиперки, имат и 150 декара външно производство където се садят различни видове пипер за печене за зимнина, патладжан и карфиол. Работят с няколко фабрики и вериги.

„Инвестицията в производството е голяма, правена е в продължение на 20 години, влагаме много труд и любов в работата си, иначе няма как да се получи. Рентабилно е, но освен любов, растенията искат торене, плевене и грижи“, разказва Станислав. В производството на зеленчуци залагат на отглеждане само хибриди – турска селекция.

„При доматите садим розовия „Густо пинк“, който е с подобрено опрашване и има 5-6 домата на китка. Силно устойчив е на напукване и върхово книене. Добивът му е висок, а плодовете при този сорт, освен че са вкусни, стават до 300-350гр. Подобен е на българския сорт „Розова магия“, добави той. Предпочита турския сорт защото българската селекция вече няма тази трайност, която е имала преди години. Плодовете им издържат повече, докато българските не са толкова здрави. „Реализацията понякога отнема няколко дни, за да се продаде този продукт трябва време и той да издържи, а лятото, особено в жегата, това е много важно“, категоричен е младия производител.

Чушките, които произвежда в своите зеленчукови градини са сорт „Пирует“, патладжаните “Черна перла“, а краставиците „Колумбия“ и „Денали“.

По думите му, хибридът „Пирует“ може да се отглежда както в оранжерии, така и на открито. Плодовете на пиперовия сорт са лъскави, с много добър търговски вид, имат светло зелен цвят, който при узряване преминава в оранжев. „Черна Перла“ е изключително добивен сорт патладжан, плодовете му са с превъзходно качество, блестящо черни, без семена и кухини, а дръжката им е без бодли и мъх. При краставиците използват „Колумбия“ и „Денали“, отново адаптивни хибриди, които могат да се гледат и в оранжерии, и на открито, имат добри вкусови качества и плодове с чудесен външен вид и добив.

„Избрали сме именно тях, защото от дълги години работим с една и съща фирма производител на семена и всяка година когато излезе нещо ново на пазара те ни дават мостри, ние пробваме-това което е най-доброто и което се харесва най-много на клиента залагаме на него.

Като цяло, доматът е по-лесен за отглеждане от всички останали зеленчуци защото например при краставицата трябва да си през два дена вътре и да се култучи, докато при домата примерно веднъж на две седмици могат да се направят необходимите му обработки“ допълва Станислав.

Препаратите за торене и увеличаващите се всяка година техни цени са един от сериозните разходи при производството на зеленчуци. „Ние работим с препарати на „Хайфа“, които са едни от най-скъпите на пазара, но сме доволни защото качеството е на ниво и си струва“, посочи стопанинът.

Освен градините, Станислав и брат му вече имат и фирмен магазин в Сливен, който всеки ден зареждат с пресни зеленчуци. Работят с фирми по Черноморието и за сега реализират продукцията си само на българския пазар, но в бъдеще ще се пробват и в чужбина.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук