Може ли починал професор да представя книга в Сливен?

Може ли починал професор да представя книга в Сливен? Според пресцентъра на Община Сливен и един сливенски информационен сайт, претендиращ да представя актуална информация – да. Става въпрос за представянето на Преиздадения том 3 от „Опит за история на град Сливен” на д-р Симеон Табаков, където участие трябваше да вземе проф. Иван Тютюнджиев. На 1 октомври обаче професорът почина. Въпреки това, на 5 октомври от пресцентъра на общината беше разпространена подробна програма за инициативите, по повод празника на Сливен – Димитровден и в нея фигурира името на професор Тютюнджиев като участник в представянето на книгата. Малко по-късно информацията е публикувана и във въпросния информационен сайт, без дори да бъде установена допуснатата неточност. До днес тя все още не е забелязана и отстранена – нито от общината, нито от сайта.

В крайна сметка представянето на преиздадения том 3 от „Опит за история на град Сливен” на д-р Симеон Табаков ще се състои на 15 октомври от 17.30 ч., зала „Май“, информират от Обществен дарителски фонд Сливен. В нея, за съжаление, няма как да се влючи проф. Тютюнджиев. В дискусията ще участва друг историк и това е доц. д-р Иван Лазаров-преподавател по средновековна българска история във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Към поуките от миналото и въпросите относно бъдещето ще бъде насочена дискусията-представяне, в която ще участва екипът, работил по преиздаването: проф.д-р Ив.Русев, под чието методично ръководство е реализирана книгата, доайенът на сливенските историци и краевед Васил Дечев, етнографът Димка Илиева, директорът на РИМ-Сливен Николай Сираков, историкът Петър Петров и филологът Петя Георгиева.

Редакционният екип ще разкаже за работата си по изданието и ще отговаря на въпросите на присъстващите. Те ще могат да научат как всеки може да се включи в градолюбивата инициатива за преиздаване и на другите два тома на Сливенската „Библия”. Всеки желаещ ще може да закупи книгата след представянето.

Преиздаването на том 3 от книгата „Опит за история на град Сливен” на д-р Симеон Табаков бе осъществено по проект на сдружение „Войводите на Сливен”, финансиран от Общински фонд „Култура” и спомоществователи. Проектът бе осъществен в рамките на година, а преиздаването бе във връзка със 100-годишнината от смъртта на д-р Симеон Табаков.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук