МОН предлага учебната година да се удължи с две седмици за 1. – 6. клас

Учебната година да се удължи с две седмици за всички ученици от първи до шести клас, планира Министерството на образованието и науката. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев след наложените тази сутрин нови противоепидемични мерки, сред които е и пълно затваряне на училищата за всички ученици, от първи до дванадесети клас.

Тези ученици ще учат през юни.

За 7. – 12. клас няма да има компенсаторен механизъм. Не искаме да навлизаме в юли, толкова ни е буферът, каза министърът.

Педагогическите съвети ще решат точно как да преструктурират организацията, те например могат да решат последната им седмица да е проектна и да организират екскурзии.

В момента са най-тежките седмици от коронавирусната пандемия. Говорим когато ваксините дойдат, учителите да бъдат от първата партида ваксинирани – посочи министърът и допълни, че не само образователният бюджет, „целият бюджет на държавата няма да стигне да тестваме през три дни учениците и учителите“.

Вълчев отново даде да се разбере, че при малките ученици, от първи до четвърти клас, дистанционното обучение не може да е ефективно. А „не можем да разчитаме на част от родителите, защото те самите са неграмотни“. „При семейства с липса на отношение към образованието загубите са 100%, трябва ни компенсаторно обучение“, обясни той защо се налага удължаване.

Целта на допълнителните седмици е да се компенсират образователните дефицити, които ще бъдат натрупани и които вече са натрупани през миналата учебна година и първата карантина.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук