МОН пуска новини за хора с увреден слух

До края на седмицата Министерството на образованието и науката пуска новини за хора с увреден слух. Те ще бъдат достъпни в сайта на ведомството. Това обяви зам. – министърът на образованието Деница Сачева по време на първата международна конференция „Допълваща и алтернативна комуникация“, съобщи БГНЕС.

„МОН ще бъде първата българска институция, която ще предостави канал за новини на хора с увреден слух. Те се правят съвместно с децата от професионалната гимназия „Ломоносов“, които ще подготвят новините и репортажите. В началото на всеки две седмици ще има нова емисия, която ще разказва за развитието и новостите в образованието“, обясни зам.-министърът.

Сачева каза, че изключително впечатляващи са очилата, които превръщат текст в звук, разпознават лица, пари, както и софтуерите, които превръщат звук в писмена реч, за да могат децата да четат. Според нея технологиите са необходими, за да може учители и родители да общуват с децата с увреждания, а учениците и хората с увреждания също да имат възможност да общуват с нас.

„В следващите 2 години ще инвестираме в дигитализация на образованието и една част от тях ще бъдат насочени към пилотното въвеждане на такива технологии в образованието. Те не са панацея, а инструмент, който ни събира, а не разделя“, каза Сачева.

Такива технологии се използват в специализираните центрове за деца със специални образователни потребности. В общообразователната система те са около 22 000 – 18 000 са ученици, а 4000 са в детските градини и целта на министерството е всички те да имат достъп до такива технологии.

Сачева призна, че не всички училища са достъпни и обяви, че както досега и догодина ще отделят около 1 млн. лева за достъпност.

Зам.-министърът обяви, че миналата година са били обучени 1700 специалисти от детските градини, за да могат да правят ранна диагностика и скрининг на деца от 3-3,5 г. за различни обучителни трудности.

„Заедно с МТСП и МЗ работим по въвеждане на функционалната оценка на международната класификация на функционирането на човека, увреждането и здравето на деца и младежи, която е разработена от СЗО. От началото на следващата година ще започнем обучения за нейното прилагане като ще започнем от ресурсните учители от регионалните центрове за подкрепа на приобщаващо образование“, добави още Сачева.

Тя отбеляза още, че предстои да се въведе механизъм за съвместна работа между образователните и социални институции. От началото на следващата година ще бъдат разкрити и нови 300 места за психолози и педагогически съветници в цялата страна.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук