Морски орел е поредната спасена птица от ДПП „Сините камъни“

Морски орел е поредната спасена птица от ДПП „Сините камъни“ Сливен. Сигналът за бедстващата птица е получен от Сдружение с нестопанска цел „Зелени Балкани” . Експертите от дирекцията на парка намерили птицата чрез GPS координати, край дефилето на р. Асеновска в посока за с. Бяла – до леарната. Специалистите установили, че след като не се е хранил с дни, орелът се е отпаднал.

Поради силно пресечения терен и падането на птицата в реката, спасяването ѝ било почти невъзможно. Въпреки ограничения достъп, животното е спасено и поставено в транспортна кутия, за да не се стресира. След като се уверили, че няма наранявания, служителите на парка я транспортирали до Спасителния център в гр. Стара Загора. Птицата е прегледана, няма установени счупвания и се очаква да се възстанови.

Морският орел (Haliaeetus albicilla) е едра дневна граблива птица, срещаща се и в България. В полет правят впечатление широките и дълги крила, късата опашка и дългият врат. Възрастните са с кафяво оперение, светла (жълта) глава и бяла опашка. Младите са тъмнокафяви. Храни се основно с риба и водолюбиви птици, но през зимата се храни и с трупове на умрели бозайници. Обитава реки, езера, блата, язовири със стари тополови или дъбови гори по бреговете. Снасят по 2 (много рядко 3) яйца, веднъж годишно.Видът е рядък – включен е в Червен списък на световнозастрашените видове (IUCN Red List) и в Червената книга на България.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук