Музеят на текстилната индустрия показва уникални лампи от различни епохи в изложбата „Светлина и технологии“

Музеят на текстилната индустрия показва автентични уникални лампи от различни епохи в изложбата „Светлина и технологии“. Тя беше открита от кмета Стефан Радев
Посетителите могат да видят керамични лампи от І – ІV век, бензинови, карбидни и електрически осветителни тела, оригинални лампа и свещник от Царския двор, всички видове лампи, произведени в Сливен до 2003 г. и съвременно LED осветление, контролирано чрез смартфон.
„Приносът на Сливен в развитието на осветителната дейност е безспорен и аз се радвам, че чрез тази изложба се отдава заслуженото внимание на всички, които са работили в тази сфера през годините“, каза кметът.
Първата електрическа крушка в България светва в Сливен през 1934 година, произведена от БЕЛФА – Българска електрическа лампова фабрика.
Изложбата представя науката за светлината, природните и изкуствените източници на светлина, историческото развитие на светлинните технологии и ролята на индустрията за осветяване на българските градове.
От 2017 г. 16 май – денят, в който е извършен първият успешен опит с лазер, е обявен за Международен ден на светлината и светлинно базираните технологии. Изложбата се реализира по идея и с активното участие на Иванка Гецова от Астрономически клуб „Проксима” – Сливен. С оригинални експонати и документи участват Национален политехнически музей – София, Държавен архив – Сливен, „Светлина” АД – Сливен, „Неон 10” ЕООД – Сливен.
Изложбата ще бъде достъпна за посещения до края на м. октомври 2021 г.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук