Наблюдаваните за коронавирус китайци в Сливенска област нямат оплаквания, изолирани са за 14 дни

Извършва се 14-дневна изолация и медицинско наблюдение на всички лица, които са пристигнали от континентален Китай на територията на област Сливен. Това е съгласно разпореждане на Министерството на здравеопазването, съобщи директорът на РЗИ – Сливен д-р Петя Балулова в отговор на запитване от областния управител Чавдар Божурски, предизвикано от обществения интерес.

В писмо до областния управител д-р Балулова съобщава още, че наблюдаваните лица са в добро общо здравословно състояние, без субективни оплаквания.

На територията на страната няма регистрирани случаи на заболели от инфекциозното заболяване, причинено от новия коронавирус 2019-nCoV /COVID – 19/.

До лечебните заведения в Сливенска област са изпратени информационни материали и алгоритми за действие. На сайта на РЗИ – Сливен периодично се публикува актуална информация за заболяването.

Официалната информация от РЗИ Сливен обаче идва доста часове след изнесени публикации в медиите, които съобщават, че китайско семейство, което живее и развива бизнес в Сливен е под карантина и здравните власти ги следят. Оказва се, че здравната инспекция информира първо и избирателно медиите, а после държавните институции, че на територията им има подобно наблюдение.

Макар и да няма установено за момента заболяване на територията на областта, информацията,че има наблюдавани и под карантина китайци в Сливен, предизвика широк обществен интерес и провокира въпроси в социалните мрежи. Неясната самоличност на наблюдаваните пък доведе до догатки дали не се касае за собствениците на китайски ресторант и дали заведението за хранене е затворено след като работещи в него са наблюдавани за симптоми на опасната зараза.

Всички тези въпроси останаха без отговори, тъй като на телефонните позвънявания на наш репортер не отговориха нито д-р Даниела Калева-началник на дирекция „Надзор на заразните болести“, нито директорът на РЗИ Сливен д-р Петя Балулова.

Кой знае дали, ако областния управител не беше поискал да го информират за ситуацията щеше да стане ясно,че освен в Сливен на територията на областта има и други пристигнали от Китай хора, които са под наблюдение и карантина.

1 Коментар

  1. До 27 дни е вероятността да не се проявят симптоми при носител на Коронавирус. 14-те дни са абсолютно недостатъчни. Затова в Китай има повторно „заразени“ или по-скоро неизлекувани:

    https://www.pharmaceutical-technology.com/news/coronavirus-incubation-period-27-days/

    https://www.japantimes.co.jp/news/2020/02/23/asia-pacific/science-health-asia-pacific/coronavirus-incubation-27-days/#.XlP7ka3wdE5

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук