Надутите цени за чадър и шезлонг били в стари договори и те не се контролират

В по-старите договори за концесия на плажове няма ограничение на максималната цена за чадър и шезлонг и затова ценообразуването при тази услуга не се контролира от Министерството на туризма. Това разясни пред Би Ти Ви началникът на отдел „Контрол на концесионната дейност“ във ведомството Василка Цанева по повод публикации в социалните мрежи за това, че на плажа „Каваците“ потребител е платил рекордните 70 лв. за чадър и шезлонг.

„Проверките са много строги, от 1 юни до 1 юли минаха първите проверки и всички цени са отразени на интерактивната карта на Министерство на туризма. Промотира се разумна ценова политика. Пазарът определя цените. Има разнообразие от плажове – някои са с нови договори, други са със стари“, посочи Цанева и допълни, че инспекторите следят стриктно за това половината от площта да се предоставя за свободно ползване.

Тя даде примери и за ниски цени – на „Бургас-Север“ цената е 1.20 лв., а на „Поморие-Централен“ – 3.60 лв. По думите на експерта на някои български плажове вече е възприета практиката, прилагана в Гърция, където чадъри и шезлонги се ползват безплатно при консумация в заведението към плажа. Така било на плаж „Атанасовска коса“, на „Малък плаж“ в Лозенец и на „Златна рибка“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук