Над 1300 декара са пропадналите на 100 % площи в Сливенско, унищожени са от слана и градушка

Над 1300 декара са пропадналите на 100 % площи в Сливенско, унищожени са от слана и градушка. „132 са заявленията за пропаднали площи в областта, които са подадени в Областна дирекция „Земеделие“- Сливен, част от тях са съсипани от слана, а другите от паднала градушка“, съобщи Тодор Братанов – ръководител на сливенската дирекция. „Установени са общо 1393 декара пропаднали площи на 100 % като стопаните ще получат от държавата помощ, за да компенсират част от понесените щети“, коментира още той.

По думите му, сроковете за подаване на заявленията са спазени, съответно срокът за реакция от страна на Областна експертна комисия Сливен също. „Всички подадени заявления са разгледани, стопанствата са обходени и щетите са установени“, допълни Братанов.

Що се отнася до унижощените през миналата година култури и компенсациите за тях той уточни какво трябва да предприемат ощетените стопани. „Всички заявления, които са подадени през изминалата година и за тях е установено, пропадане на 100% на културата, бяха в период на приемане дори той още върви. Стопаните трябва да представят във ДФЗ Разплащателна агенция по един екземпляр от протокола и съответно да им бъдат преведени сумите за обезщетение“, каза специалистът.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук