Над 150 ученици участваха в отбелязването на Международния ден на майчиния език

Над 150 сливенски ученици участваха в събитие, посветено на Международния ден на майчиния език, който се отбелязва днес. В интерактивните игри по време на срещата се включиха активно деца от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, ПГХТ „Акад. Н. Неделчев“, ППМГ „Д. чинтулов“, ОУ „Юрий Гагарин“, СУ „Д. Рохов“ бяха изключително активни.
Инициативата се организира от  Младежки дом- Сливен и Младежки общински съвет – Сливен в партньорство със Сдружение „Блян за романтика, цветя и космос” и Сдружение „Жажда за живот”- Сливен. Сред участниците в събирането бяха и доброволци по програма „Еразъм +” от Испания, Италия, Латвия, Грузия, Украйна, Македония.
То е част от проект „МОС-Младежи за откритост и съпричастност II”, който се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 „Европейска доброволческа служба”.
Веселина Тонева-учител по български език и литература от ППМГ „Д. Чинтулов“  припомни на учениците колко добре е да съхраняваме, ценим и обичаме родния си български език.
Езиците са най-мощните инструменти за опазване и развитие на нашето материално и нематериално наследство. Тези, които говорят няколко езика, на практика са по-гъвкави в адаптирането си към различните възприятия, което потвърждава популярното клише, че „всеки нов език е нов свят“.
Всички действия за насърчаване на разпространението на майчините езици служат не само за насърчаване на езиковото многообразие и многоезичното образование, но също така развиват по-пълно съзнание за езиковите и културните традиции в целия свят.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук