Над 2 хиляди човека в Сливен поискаха безплатни винетки от социалните

2 292 заявления-декларации за получаване на безплатни електронни винетни стикери са подадни от началото на годината до 25 февруари в ДСП – Сливен.

Право на безплатни електронни винетки, съгласно Наредба №Н-19 от 2 декември 2008 г. за условията и реда за освобождаване от заплащане на винетни такси при ползване на платената пътна мрежа, имат лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и лица или семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.

Съгласно тази наредба, лицата с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане имат право да получат безплатна годишна електронна винетка за собствения си или съпружеска имуществена общност лек автомобил, с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 117,64 kW (160 к.с.).

Право на безплатна винетка имат и лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.

Лицата могат да извършват проверка за издадената електронна винетка на място в Дирекции „Социално подпомагане”, както и на електронната страница на Агенция за социално подпомагане чрез посочен линк. При посещение на линка, проверката се извършва чрез въвеждане в полетата на ЕГН на правоимащо лице и регистрационен номер на автомобила му, след което системата визуализира информация за заредената електронна винетка в АПИ и срока на валидността й.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук