Над 2 000 деца в Сливенска област са отпаднали от училище

Снимка:Пресцентър на Областна администрация

27 606 са децата и учениците на възраст от 5 до 16 години в Сливенска област, които подлежат на задължително обучение. Това стана ясно по време на заседание на Областния координационен център по механизма за обхват на децата и учениците в образованието. Събирането е проведено по инициатива на Областния управител Чавдар Божурски на 17 септември, съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

От данните става ясно, че 2 491 деца са отпаднали от училище през миналата или предходни учебни години. Сформирани екипи са започнали проверки на адресите им, които трябва да приключат до края на септември, съобщи Илонка Толева, ст.експерт в РУО-Сливен. Броят на децата, чийто статут трябва да се установи, е по-малък в сравнение с предходната година. Информация за децата, които не са се записали през новата учебна година, ще постъпи от училищата и общините в началото на октомври.

На заседанието бяха обсъдени проблеми с използването на общата информационна система във връзка с механизма, както и участието на социалните служби в процеса за обхват в образованието.

Областният координационен център бе създаден със заповед на областния управител Чавдар Божурски съгласно писмо от вицепремиера Томислав Дончев. Целта на центъра е да подпомага и контролира съвместната работа на РУО, МВР, Дирекция „Социално подпомагане“ и общините за привличането и задържането на децата и учениците в образованието.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук