Над 2 000 подрастващи са били върнати в образованието

Снимка: Пресцентър на Областна администрация

2 106 подрастващи от Сливенска област са били върнати в образованието и това е в резултат от проведена през миналата година специална кампания. Данните бяха представени по време на работна среща за обхвата на децата в образователната система, свикана от областния управител Чавдар Божурски, информират от пресцентъра на Областна администрация.

Работната среща с ръководителите на държавните структури, общините и неправителствените организации е във връзка с Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Основната цел на събирането е да се направи анализ на досегашната работа и да се съобщят предстоящите задачи. Механизмът е създаден с решение на правителството от 5 юли миналата година, а администрирането му е извършвано основно от РУО и образователните структури. С постановление на Министерски съвет от 8 юни т.г. механизмът стана постоянен. „Връщането в училище на необхванатите и отпадналите деца е отговорност на всички институции”, подчерта по време на срещата областният управител.

През 2017 са били създадени 63 екипа за обхват, в които са били ангажирани 543 просветни, общински, социални служители и служители на реда, представители на НПО, образователни и здравни медиатори, съобщи Илонка Толева, ст.експерт в РУО.

На адрес са били посетени 6 338 деца на възраст между 5 и 16 години, които не са записани или са отпаднали от училище. „Това са деца и ученици, които до този момент никога не са били издирвани”, уточни Толева. 1 795 от тях са били в чужбина, 548 не са били открити на адрес и за тях е нямало информация. 2 336 не са посещавали училище.

Според д-р Бисерка Михалева – началник на РУО Сливен, най-много деца отпадат заради пребиваване в чужбина и заради ранните бракове.

В навечерието на новата учебна година са сформирани отново 63 екипа за обхват, служителите в тях са 595 души.

Основен акцент в дискусията бе и създаването на по-добра координация между ангажираните в механизма институции. Срещите при областния управител ще продължат.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук