Над 200 протестиращи ресторантьори и хотелиери блокираха кръстовището на „Розова градина“ заради несъгласие с противоепидемичните мерки

Над 200 протестиращи представители на ресторантьорския и хотелиерски бизнес в Сливенска област блокираха кръстовището на „Розова градина“ днес следобед в знак на несъгласие с въведените противоепидемични мерки и т.н. „зелен сертификат“.

С освирквания и викове долу мерките“ те спряха движението за около 10-15 минути и след това минавайки по главната пешеходна зона застанаха под прозорците на Областна администрация, а след това и на Община Сливен скандирайки исканията си.

„Искаме помощ за бизнеса, ние отново сме от най-потърпевшите,а а до този момент държавата няма никакви социални и икономически мерки към нас и подпомагането ни, за да оцелеем. Подготвили сме официално писмо до президента, искаме по дълъг срок, за да се подготвим за тези мерки,защото даже да имаме 100 % ваксиниран персонал , нямаме 100 % ваксинирани клиенти. Нашия бранш е обречен на фалит, персонала ни напуска и положението е сериозно“, коментира Христо Стоянов – председател на регионалната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация в Сливен.

„Предлагаме да върнат поне предишните мерки-60/40, 80/20 или да върнат 10 % от оборота, за подпомагането ни или да ни затворят изцяло за определен период докато отмине пандемията. Държавата да реши какво да правим и с персонала с автоимунни заболявания и тези , които не могат да се ваксинират. Ако не чуят исканията ни обричат на фалит“, допълни той.

По думите му, протестиращите не са срещу мерките ,а срещу това, че са прибързани и неефективни за тях към този момент.

Протестиращите са подготвили писмо до президента, временното правителство и останалите отговорни институции със своите искания, което ще връчат на областния управител Минчо Афузов. При срещата си с кмета Стефан Радев пък ще поискат да им се отмени плащането на тротоарното право за тези месеци, в които не могат да работим нормално. „Те ни освобождаваха от тези плащания досега, надявам се да продължат да го правят докато преминем през настоящата ситуация“, допълни Стоянов.

Представители на повече от 45 заведения, 9 хотела , нощни барове и от съпътстващи техния бранш колеги вземат участие в днешните протестни действия.

Според официалната статистика, в момента в Сливен заведенията са 375, а 4125 са работещите в тях лица, което е 11 % от всички работещи в Сливен

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук