Над 3 млн. лв. са предвидени от МРРБ за завършване на пречиствателната станция за питейни води в Сливен

Малко над 3 млн. лв., необходими за завършването на пречиствателната станция за питейни води в Сливен, са предвидени в бюджетната програма на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за периода 2018 – 2020 г. Това съобщи министър Петя Аврамова при участието си в парламентарния контрол днес в отговор на въпрос за подновяване на строителството на съоръжението. Предстои да стартира обществена поръчка за обследване на изпълненото строителство, проектиране и строително-монтажни работи за нейното завършване. Прогнозният срок за изпълнение на тези дейности е 2020 г. ,съобщават от МРРБ.

Станцията ще пречиства доставяната вода за гр. Сливен от яз. „Асеновец“. Към момента тя е завършена на 90 %. Строителството й е замразено през 2009 г. Една от главните причини е, че не са изградени довеждащите водопроводи от язовира до пречиствателната станция за питейни води, както и тези от съоръжението до града.

Проектирането и изграждането на водопроводите ще бъде финансирано от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Те са включени в разработеното регионално прединвестиционно проучване за обособената територия, обслужвана от „В и К“ ООД, гр. Сливен Общата стойност на всички обекти в него е около 40 млн. лв. Срокът, в който операторът трябва да кандидатства за финансиране пред Управляващия орган на програмата, е 23.04.2019 г.

Проектът включва още доизграждане на напорен водоем и преливна система, реконструкция на съществуващи довеждащи водопроводи и на главни клонове с доказани чести аварии, както и подмяна на тръбни връзки и помпени агрегати.

Предвижда се от подобрената ВиК услуга в Сливен след изпълнение на предвидените в регионалното прединвестиционно прочуване обекти да се възползват над 81 000 души.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук