Над 300 самодейци се събират в Мечкарево за 20-ото издание на Фолклорния събор „Зимни празници”

20-ото издание на Регионален фолклорен събор „Зимни празници” ще се проведе на 26 декември. И тази година домакин на инициативата ще бъде село Мечкарево. Организатори на празника са Община Сливен, Кметството и Читалище „Просвета 1925”, с. Мечкарево.

Целта на събора е да стимулира проучването на традиционната зимна обредност на локално и регионално равнище и да популяризира фолклорната култура сред младите хора.

За участие в него се канят самодейни състави от региона и страната. В програмата си те могат да включат възпроизвеждане на обред или фрагмент от зимен обред – Игнажден, Бъдни вечер, Коледа /коледуване/, Васильовден /сурваки/, Силвестър /Караман/, Йордановден /Богоявление/, Ивановден, Бабинден, Ладуване, Атанасовден, Петльовден и други.

В рамките на събора се провеждат конкурси за най-точно възпроизвеждане на зимен обичай, за изпълнение на обреден танц, за обредни хлябове и сурвакници.

Тази година заявка за участие са подали 20 читалища от общините. Очаква се да участват над 300 самодейци.

Журито на събора ще бъде в състав – председател доц. д-р Владимир Демирев, членове: Иван Стоянов, ръководител на оркестъра на АНПТ Сливен, Станка Иванова – хореограф.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук