Над 45 книги на сливенски автори ще бъдат представени в Регионалната библиотека

Над четиридесет и пет книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2022г., ще
бъдат представени на 3 февруари /петък/ 2023г., от 17:00ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, в рамките на първия за годината Петъчен литературен салон.
Прегледът на годишната книжна продукция на сливенските автори се провежда от
библиотеката вече повече от двадесет и пет години като целта на превърналото се в традиция литературно събитие е да се отбележат като литературен факт издадените през изминалата година книги, да се акцентира върху творческите постижения на представените автори и новото и различното, което те предлагат на своите читатели, да се анализират тенденциите в книгоиздаването в региона и не на последно място да се провокира интереса на читателите към новоиздадените книги.

Голямо е жанровото разнообразие на включените в представянето книги. В раздел
„Поезия” ще бъдат представени 9 книги с поезия, между които юбилейното издание
„Събрано“ на Радой Ралин, „Избрана лирика“ на Валентина Радинска, стихосбирките на Веселин Веселинов, Катрин Федина, Дора Чолакова-Илиева, Стефан Стоянов, Даниела Иванова, Николай Русев и сборникът с епиграми на Щилиян Щилиянов.
Сред книгите включени в раздел „Проза” са издадените през 2022г. романи на Камен
Васевски, Росица Добрева и Луиза Абраамян; сборниците с разкази от Петя Александрова, Василен Васевски, Михаела Димитрова и др.
С две нови детски книги е представен раздел „Детска литература” – „Стихчета за мишчета и въртоглави крави” на Петя Александрова и „Гостенче от града” на Дора Куршумова.

През 2022г. е най-голям броят на издадените книги от раздел ”Отраслова литература”. Те включват изследвания за историята, бита и традициите на Сливенския край, както и родови изследвания, биографии, сборници с доклади от научни форуми, литературоведски и изкуствоведски изследвания, спомени, интервюта, библиографски издания, летописи, албуми, каталози на изложби, учебници и учебни помагала.
В представянето са включени и няколко издания на  РБ „Сава Доброплодни”: уникалният био-библиографски указател „Добри Чинтулов” издаден по повод 200г. от рождението на бележития сливенец, както и изданията реализирани в рамките на XXIV Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2022: сборникът с доклади от кръгла маса с международно участие „Изкуството да се пише за деца днес – между модерните послания и фантазния свят”, сборникът с наградени творби от Национален литературен конкурс „Истории от магазинчето за щастие”, както и каталог от изложба илюстрации на Сотир Гелев – носител на Националната награда „Константин Константинов” – категория „Илюстратор” за 2021г.

Продукцията на сливенските автори по традиция ще бъде представена от Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол /за раздел „поезия”/ и от литературния критик Димитър Бечев – директор на Регионална библиотека „Г.С.Раковски” – гр. Ямбол /за раздел „проза”/. Водещ на представенето ще бъде журналистката Нели Димитрова.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук