Над 5500 души не достигат за Българската армия

Снимка: БГНЕС

Над 5500 души е недокомплектът в Българската армия, каза във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов, информира NOVA телевизия.

По думите му това не застрашава боеспособността на Българската армия, защото хората, които служат в нея дават всичко от себе си. Той отбеляза, че за българските военни винаги е важен духът и мотивацията и даде пример с миналото, когато при подобна ситуация, българският войник е правил чудеса.

„Трябва да се направи всичко възможно военната професия да бъде по-престижна и по-привлекателна”, посочи Каракачанов и отбеляза, че едно от задължителните условия е увеличаването на заплатите на военнослужещите. „В тази връзка се очаква през тази година заплатите в сектора да бъдат увеличени с още десет процента”, каза той.

„Миналата година са отпуснати 28 милиона лева за ремонт на сградния фонд на военните училища”, припомни министърът. Той посочи, че е представил пред финансовото министерство визията си за необходимите средства за модернизация и поддръжка на съществуващата бойна техника при формирането на бюджета за следващата година.

Каракачанов коментира, че продължава работата по въвеждането на доброволната военна служба и изрази надежда, че до края на мандата, тя ще бъде въведена.

„Много млади хора, завършили средно образование, влизат във военните училища, но се оказва, че очакванията им са били различни и отпадат. Средно по 12-13 човека напускат преди да положат клетва, след това има още един отлив и след края на първия семестър нещата се установяват”, каза министърът. Според него, затова е необходимо да се възстанови пълноценното военно обучение в училище, за да знаят младите хора какво да очакват след това, ако решат да продължат в редиците на Българската армия.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук