Над 70 деца „въоръжени“ с карта и компас мериха сили в състезание по ориентиране

Над 70 деца от различни възрасти и училища участваха в демонстрационно състезание по спортно ориентиране в Сливен днес. Инициативата се организира от СКО „Сини камъни“ по повод Световния ден на ориентирането и цели да запали колкото се може повече деца да се занимават с този спорт, коментира за Slivenpost.bg Илиян Дянков- треньор в клуба. Маршрутите, по които трябваше да преминат състезателите, бяха за начинаещи и за напреднали. Придружени от треньор, инструктор или по-голям състезател, начинаещите за пръв път боравиха с компас и карта, търсиха контролни знаци в спортния комплекс на открито, близо до залата по борба на Станка Златева. За усилията си малките ориентировачи получиха грамоти от организаторите.

Ориентирането е спорт, в който състезателят самостоятелно, с помощта на карта и компас, за възможно най-кратко време преминава през контролни точки, отбелязани на картата и маркирани на местността. Съвкупността от тези контролни точки представлява състезателен маршрут, който подлага на проверка както способностите на състезателя да се ориентира, така и неговите физически възможности.

Идеята е по забавен и атрактивен начин да се предложи алтернатива за насърчаване към водене на активен и здравословен начин на живот.

1 Коментар

  1. Спортен клуб по ориентиране Сини Камъни благодари на всички деца и родители взели участие в това мероприятие.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук