Налагат се ограничения в землището на с. Нейково заради африканската чума по свинете 

Налагат се ограничения в землището на село Нейково заради африканската чума по свинете. Решението за това е взето след проведено днес заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с констатирано заболяване „африканската чума по свинете“ при отстрел на две диви прасета в землището на котленското село. Заседанието е проведено под ръководството на зам.областния управител Камен Костов.

Заразените диви животни са били отстреляни по време на лов. Изпратените за анализ проби са доказали наличие на острата зараза. Със заповед на директора на РДГ – Сливен Златка Азманова са определени три санитарни зони в района. В зона „А“ с площ от 3 кв.км се забраняват всякакъв вид дейности за период от 30 дни. Допуска се преминаване на служители по повод задълженията им във визирани от нормативната уредба случаи. В зона „Б“ с обхват 25 кв.км е разрешен ловът, но без кучета. В зона „В“ с обхват 172 км.км е допустимо ловуването с кучета. Подробности за местоположението на зоните, ограниченията и изискванията за биосигурност в зона „Б“ и „В“ – в заповедта на директора на РДГ – Сливен, публикувана в сайта на областната администрация, ИАГ, РДГ.

На заседанието се взе решение със съдействието на ОДБХ и Ветеринарния съюз да бъдат определени ветеринарни аптеки в четирите общини, откъдето ловните дружинки да се снабдяват с дезинфектанти, прибори и вещи, необходими за обеззаразяване и вземането на проби от отстреляните диви прасета.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук