Напоителният сезон в Сливен и Ямбол стартира, цената на водата остава същата

Земеделците в регионите Сливен и Ямбол няма да плащат повече за напояване тази година, цената на водата, доставяна от „Напоителни системи – Клон Средна Тунджа“ остава непроменена, заяви управителят на дружеството инж. Пламен Иванов. Той припомни, че вече няколко поредни години цената не се е повишавала, дори се очаква след планираната рехабилитация на поливните съоръжения през следващите сезони тя да намалее.

Нашата цена е двукомпонентна, на декар тя е 12 лв. без ДДС като кубик вода е 0.15 лв., а водоползвателите могат да предпочетат или отчитане по водомерно устройство или по поливна и напоителна норма, каквато имаме за всяка една култура и се плаща на поливки изразходено количество водни маси. Имаме и отстъпки за лоялни клиенти, за авансови плащания, за по-големи площи с нарастване над 50% , над 70 %. През миналата година, когато сушата застрашаваше да съсипе голяма част от насажденията, имахме 65 хил. поливодекари, очакванията ни са да задържим това ниво и тази година, която е дъждовна, но имаме вече заявен интерес от доста водоползватели, уточни той.

От началото на тази седмица вече официално стартира поливен сезон 2021 г. в Сливенско и Ямболско, а системата на дружеството е подготвена да обезпечи нуждите на земеделците, които ползват услугите им.

Напояването основно се извършва от язовир „Жребчево“ и яз. „Малко Шарково“. „В „Жребчево“ към момента има 335 млн. куб. м. вода или това е 84 % от обема му. Другият стратегически язовир за напояване на „Клон Средна Тунджа“ е яз. „Малко Шарково“, от който през последните години възстановихме част от съоръженията и напояваме в няколко землища. Там също нивото е доста добро -88 % или 39,5 млн. куб. м. вода, поясни инж. Иванов.

Около 300 километра е мрежата от напоителни канали, които се обслужват от дружеството, което той ръководи. От яз. „Жребчево“ водата се изпуска, 20 километра върви по р. Тунджа, на бента при с. Бинкос се отклонява по главния напоителен канал, който е от с. Бинкос до с. Горно Александрово и е 51 километра, всичко останало е главни и второстепенни напоителни канали, тръбопроводи за различните землища в двете области. Най-много от водоползвателите на „Напоителни системи – Клон Средна Тунджа“ са земеделците, които отглеждат царевица. „Нашият район е известен като долината на прасковите и затова имаме и много на брой, но с по-малко площи овощари.

В момента започва напоителния сезон за всички които отглеждат зеленчуци, миналата година заради голямата суша се наложи стопаните да напояват слънчогледа и пшеницата. В зависимост от годината дали е много суха или средно влажна, има интерес към напояване на рапица, най-вече за поникване на посева, лозари също се обръщат към нас за поливки. Около 3 000 декара овощни насаждения напояваме, 36 хиляди декара е царевицата за Сливен и Ямбол напоявана през миналата година“, разказа Пламен Иванов.

Селскостопанските култури за напояването, на които се ползват услугите на „Напоителни системи Клон Средна Тунджа“ са царевица, тютюн, зеленчуци, трайни насаждения и люцерна, маточина, бостани, фуражни смески, ягодоплодни и вкоренилища, като поливните норми за всяка от тях е различна. Доставянето на вода става по два начина – гравитачно и помпено, напояването също е два вида-гравитачно и капково. В Сливенски и Ямболски регион най-голяма е поливната норма за царевицата и тютюна- 100 при гравитачно и 60 при капково напояване.

„За да ползват услугите на „Напоителни системи“ кандидатите първо трябва да подадат заявка, всички наши техници, които са на терен я предоставят на клиента. След попълването й, в рамките на 5 дневен срок ние сме длъжни да подадем вода. С подаването на заявката се попълва договора, след това имаме документ за актуване на количество вода и тогава вече се заплаща това, което е описано в договора според цените на нашите услуги, културата и видовете поливки. Като авансово има задължение е да се плати таксата“, уточни още инж. Иванов.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук