НАП Сливен напомня: Ползваме данъчно облекчение за деца с подаване на годишна данъчна декларация до 3 май

Скок на желаещите да ползват данъчното облекчение за деца и за деца с увреждания отчитат от офиса на НАП в Сливен. Причината е новият, над 20 пъти по-висок размер на данъчната отстъпка в сравнение с предходните години. Хиляди са вече тези, които са получили възстановения си данък. Това е станало възможно след подаване на декларация до работодателя по основен трудов договор в срок от 30 ноември до 31 декември 2021 г.

От офиса на НАП в Сливен напомнят, че който не е направил това по този начин, може да ползва данъчно облекчение за деца и чрез подаване на годишна данъчна декларация. Това обаче трябва да стане не по-късно от 3-и май 2022 г., когато изтича крайният срок на данъчната кампания за обявяване на доходите за 2021 година и заплащане на дължимите данъци. Паричните суми ще бъдат възстановени след проверка от приходната агенция в срок от един месец след подаването на декларацията.

От началото на годината около 1,5 млн. лв. вече са възстановени от НАП Сливен на близо 3  000 лица, които са ползвали  данъчни облекчения чрез подаване на годишна данъчна декларация.

За да ползва данъчните облекчения физическото лице (включително едноличен търговец) трябва през 2021 г. да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци (данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец). Хората без доходи или само с необлагаеми такива като обезщетение за майчинство например, както и само с доходи, облагаеми с окончателен и/или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител, допълват от офиса на НАП в Сливен.

За тази година сумите, с които е възможно да се намали общата годишна данъчна основа при ползване на данъчно облекчение за деца са: 4500 лв. за едно дете, 9000 лв. за две деца и 13 500 лв. за три и повече деца, като родителите получават съответно до 450 лв. за едно дете, до 900 лв. за две и до 1350 лв. за три и повече деца.

Нови, по-високи данъчни облекчения ползват и родителите на деца с увреждания. За отглеждане на едно дете с увреждания намалението за тази година е в размер на 9000 лв., като сумата за получаване е до 900 лв.

Непроменени остават условията за ползване на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания. Те са подробно описани в сайта на НАП. Едно от най-важните изисквания за прилагане на облекченията е лицата да нямат задължения, подлежащи на принудително изпълнение.

От НАП съветват гражданите, които притежават персонален идентификационен код, да ползват данъчното облекчение за деца чрез предварително попълнената декларация за облагане на доходите, достъпна в Портала за е-услуги на НАП, а също и онлайн да проверят данъчната си сметка за задължения.

Подробна информация за данъчните облекчения има в сайта на приходната агенция www.nap.bg, фейсбук страницата на ведомството, а телефонна консултация по тези въпроси може да се направи с Информационния център на НАП на телефон: 0700 18 700 и имейл infocenter@nra.bg.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук