Народните будители -история и настояще !

#РазумнитеРешение

Празника на Народните будители е приет за отбелязване през 1922 година,по време на правителството на Александър Стамболийски, като няколко години по- рано е започнало неговото  народно  празнуване.

Съвпада  с  най-тежките за България години,след националните катастрофи , Първата световна война и краха на идеала  на Българите за  национално обединение. Прието е празника да се провежда на  първи ноември,в  деня на светеца св. Иван Рилски, покровителя на България.

Основна идея на празника на Народните будители е да запълни появилата се празнота  от крушението на идеала на поколения българи за национално обединение на всички  в една държава.

Да покаже приноса , ролята и значението на плеядата български просветители през Възраждането, започвайки с Паисий Хилендарски и  неговата „История славянобългарска“,история  за националното осъзнаване, за възраждане на българския дух и създаването на новата българска нация.  Процес на образование и просвещение, самочувствие,   национални борби за Българска самостоятелна църква, за освобождение и обединение на всички българи в рамките на една държава.

Това е  исторически период за възраждане на съвременното Българско самосъзнание,  култура и на  Българската държавност. Огромен принос  в този процес  имат личности като Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Васил Априлов, Петър Берон, Добри Чинтулов , Неофит Рилски, Добри Войников ,Петко Каравелов, Георги Раковски, Петко Славейков,  Христо Ботев, Васил Левски, Захари Стоянов, Иван Вазов и още много деятели, посветили живота си за възраждане на българския дух, българската просвета и култура и българската държавност.

Ако разгледаме живота и делото на нашите  будители ще забележим ,че тях ги обединяват няколко общи качества,а именно почтеност , просветеност и образованост, визия за развитие на България, обществен авторитет, отдаденост на живота им за националната  идея, поставяне на обществения интерес пред личния , готовност, дори за лична саможертва, в името на националните идеали и обществения интерес.

В  България от 1989 година до сега раждаемостта намалява  на половина, селата обезлюдяват , малките градове замират, намаляхме с два милиона. Ситуацията  е напълно съпоставима с националните катастрофи след Балканската и Първата световна война. Причините за кризата, в която изпадна България са много и комплексни. Но една от тях е провала в образователната и културната системи, които доведоха до  заместването на традиционната българска култура, морал, почтеност, честност, трудолюбие  и общочовешки  ценности с безскрупулен нагон за забогатяване на всяка цена,включително и по престъпен или корупционен начин , музика и култура, подтикваща към задоволяване на първични нужди.

Заместване на традиционните български  добродетели с мечти и цели само с външен блясък и показност за притежание на материални блага. Пълно заместване и заличаване на обществения интерес в името на личния.

Всичко това доведе до състояние, в което ние като народ и нация трудно различаваме истината от неистината,личностите, обществениците  и политиците работещи в обществен интерес от тези , работещи за себе си и създаващи корупционна, а дори и престъпна среда.  Това е една от причините за неудачите ни като нация през последните 30 години и една от причините за наслагването в момента на здравна, икономическа и политическа криза.

Призовавам всеки български гражданин в предстоящите избори на 14.11.2021 година да се замисли,кои от кандидатите за президенти и народни представители са най-близко до Българските будители и кои са най- далече от тях. Така всеки ще направи лесно своя избор за кого да гласува.

Призовавам да се замислим, дали Президента Радев, слизайки при протестиращите и призовавайки за обединение около ценностите като законност, почтеност, справедливост, не се доближава най-много до критериите за съвременен будител от съвременните политици и най-вече  кандидати за президенти. И дали той не е правилният избор за Президент,за да продължи политиката  за обединяване на българската нация, в името на законността и  почтеността.  Което да създаде условия за съвременното ни Възраждане.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

#БспзаБългария -#номер33

Д-р Събина Петканска-Вълева -#номер102

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук