Народното събрание – музей?

Снимка: bTV

Вероятно Народното събрание ще стане музей, след като заседанията на парламента се преместят в новата пленарна зала в бившия Партиен дом, информира BTV.

Така след време в старата пленарна зала може да има само тържествени заседания. В нея има 286 места, а всеки един от полилеите, тежи тон и половина.

Заданието на архитекта от 1884 г. било: сградата да е здрава и красива, но евтина.

Работата на Елена Каменова е да разказва историята на парламента на посетителските групи: „В основите на сградата е зазидан един специален акт с имената на всички онези , които са допринесли за нейното построяване. И той завършва с едно послание построената сграда да послужи за увековечаване на свободата и равнопоставеността в България и за прослава на българския народ“.

Откакто е построена, сградата в края на XIX век до наши дни само веднъж не е работила – по време на Сръбско-българската война е била лазарет. В наши дни бъдещи и настоящи избиратели могат да видят как работят избраниците ни.

Според председателя на парламента Цвета Караянчева преместването в бившия Партиен дом ще бъде по-удобно за народните представители: „Когато приключим заседанието в 2 часа те трябва да отиват в другата сграда, там заседават комисиите, по-удобно ще бъда кабинетите и пленарната зала да бъдат на едно място”.

Сградата, която е и официален паметник на културата, вероятно ще стане музей. Окончателното решение предстои да бъде взето.

Все още не е ясно кога депутатите ще си преместят в новата пленарна зала в бившия Партиен дом. Ремонтите там ще продължат до средата на 2019 г.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук