Началникът на РУО Сливен: На учениците им трябва практика, а не наизустяване

На учениците им трябва практика, а не наизустяване на материала, така Милена Чолакова-началник на РУО Сливен, коментира излезлите наскоро резултати от международното изследване PISA, които сочат, че българските ученици не могат да прилагат знанията си, доколкото изобщо ги имат и на практика те са им безполезни. Те трудно разбират и асимилират прочетеното, мнозинството са безпомощни в разрешаването на елементарни казуси, показват още данните.

„Системата на образованието има нужда от промяна и тя е свързана не с наизустяване на уроците, а с тяхната практична насоченост. Знанията трябва да бъдат превърната в умения“, коментира още тя. По думите й, проблемът идва от там, че години наред преподавайки много материал, за кратко време, учителите и учениците препускат по материала и нямат възможност за упражнения и за практически задачи в училище.

„Това от своя страна, води до едно запаметяване, което не е ефективно в уменията им и идеята на МОН е това да се промени. Образователния модел трябва да бъде насочен към уменията и практиката на учениците. Новите програма и проекти, които се въвеждат от образователното министерство, ще дадат резултат едва след 5-6 години, но сега поне знаем какъв е проблемът, за да се опитаме да го решим“, допълни тя.

Според Милена Чолакова, трябва да има нови тестове, свързани с повече практични задачи, мислене и творчество, а не както до сега – отговори – А, Б и В.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук