На полигона в Ново село започна съвместната подготовка „Platinum lion 19“

На полигона в Ново село започна съвместната подготовка „Platinum lion 19“, в която участват над 600 военнослужещи, съобщават от Сухопътни войски.

„Platinum lion 19“ (PL 19) е годишно многонационално учение, което се провежда в района на Черно море като част от съвместната програма на американското командване за Европа. То има за цел да покаже възможностите на съюзниците и партньорите в НАТО за трайно сътрудничество и колективна сигурност на Черноморския регион. Учението е добър пример за съвместни усилия в нашия динамичен  свят… Тази съвместна подготовка не е състезание. Нашата основна цел е да изградим силен съюз, който да покаже нашeто задължение за повишаване на сигурността и общото доверие в Черноморския регион”,каза при откриването заместник-командирът на Единния център за начална подготовка – Плевен полковник Марин Господинов, който е провеждащ учение.

От Въоръжените сили на България участват 280 военнослужещи – една механизирана рота и 120 мм минохвъргаче  взвод от Единния център за начална подготовка – Плевен, танков взвод от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, взвод Военна полиция, средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на Военновъздушните сили, сили и средства от състава на военно формирование 52590 – Ямбол и осигуряващи формирования от Сухопътните войски и Съвместното командване на силите.

В “Platinum Lion 19” участват и военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ (механизиран взвод и танков взвод), от морската пехота на САЩ (взвод морска пехота), Албания (пехотен взвод), Грузия (механизиран взвод), Молдова (пехотен взвод и минохвъргачен взвод), Румъния (механизиран взвод и взвод морска пехота) и Сърбия (механизиран взвод).

Темата на учението е действие на формирования от състава на многонационален батальон при провеждане на операция в отговор на криза. По време на съвместната подготовка ще се отработват задачи по заемане на отбрана и водене на отбранителни бойни действия, настъпление, блокиране и прочистване на населен пункт, патрулиране и ескортиране, предислоциране на сили с въздушен транспорт (вертолети), извикване на артилерийски огън и огнево поразяване, оказване на медицинска помощ на пострадали.

 

 

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук