На пътя животът е с предимство !

„На пътя животът е с предимство“- това е мотото под което днес в Сливен Пътна полиция и БЧК отбелязаха 29 юни – Международния ден на безопасността на движението по пътищата. Този ден се отбелязва за втора поредна година по инициатива на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, а в днешния ден се провеждат редица прояви и инициативи, с които да се засили вниманието на обществото към проблемите на пътната безопасност.

На бул.”Хаджи Димитър” в град Сливен доброволци от Българския червен кръст и служители на Пътна полиция при ОДМВР-Сливен проведоха разяснителна кампания, насочена към водачите на моторни превозни средства.  Акцент в инициативата е безопасността при движение в градски условия. Това включва отдаване предимство на пешеходци, толерантност към останалите участници в движението, повишено внимание към велосипедистите и към детските площадки в близост до пътното платно, използване на обезопасителни колани и системи за сигурност на децата в автомобилите.  На водачите бяха раздадени брошури, по проект на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ за целите на кампанията и изработени  със съдействието на Пътна полиция в Сливен.

Средно статистически именно през месеците юли и август настъпват най-много инциденти със загинали и ранени на пътя – по над 1400 ПТП годишно. По данни на СЗО, нараняванията при ПТП в световен мащаб са водещата причина за смъртност във възрастовата група от 5 до 29 години. Поради тази причина 29 юни се отбелязва в национален мащаб и се реализират редица инициативи за по-безопасно и толерантно движение, непосредствено преди периода на повишения брой пътувания, свързани с летните отпуски.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук