На творческа вечер, посветена на Дамян Дамянов ще дават наградите от Националния конкурс за поезия на негово име

Творческа вечер „Дамян Дамянов – И има връщане…И има…!” посветена на 85 – годишнината от рождението на поета, завещал ни едни от най-хубавите стихове, есета, пътеписи, спомени посветени на Сливен и Сливенския край, ще се проведе тази вечерднес  от 17:00ч., в зала „Сливен” .

В първата част на вечерта проф. д.ф.н Иванка Янкова /УНИБИТ – София/ ще представи издадения от РБ”Сава Доброплодни” само преди дни био-библиографски указател „Дамян Дамянов” със съставители д-р Росица Петрова-Василева, Галя Чолакова и Росица Иванова.

Във втората част на вечерта ще се състои церемония по награждаването на отличените участници в осмото издание на Националния конкурс за поезия на името на Дамян Дамянов, който се организира от Община Сливен в партньорство с Издателска къща „Жажда” като израз на признателността към личността и делото на нашия именит съгражданин.

В осмото издание на конкурса са представени за участие 45 книги на автори от цялата страна, а в категория дебют със свои първи книги участват 8 млади поети. Носителите на наградите са определени от жури с председател – съпругата на Дамян Дамянов – поетесата Надежда Захариева и членове: поетесата Валентина Радинска, поетите Тенко Тенев и Деньо Денев, директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен д-р Росица Петрова-Василева и писателят и стопанин на Издателска къща „Жажда” Желяз Кондев.

За носител на Националната награда за поезия „Дамян Дамянов” – 2020г. журито е определило поетесата Светла Гунчева. Наградата за дебют се присъжда на София Милева. Националната награда ще бъде връчена от Стефан Радев – кмет на община Сливен. Наградатаза дебют ще връчи собственикът на ИК „Жажда” – Желяз Кондев.

Водещ на творческата вечер ще бъде актьорът Даниел Цочев.

В програмата ще вземат участие и младата поп певица Богомила Цекова и струнен квартет „VIVA” – гр.Бургас. Специален гост на творческата вечер ще бъде съпругата на Дамян Дамянов– поетесата Надежда Захариева.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук