На форум в Сливен ученици от икономически гимназии в страната заявяват себе си като бъдещи предприемачи

За три дни Сливен става поле за изява на предприемаческия поглед на ученици от икономически гимназии в цялата страна. Градът и ПГИ “Проф. Д-р Димитър Табаков“ са домакини на Националната научна конференция за ученици „Предприемачеството през погледа на младите хора – възможности и мечти“. На този тридневен форум младите хора, които мислят различно, които са смели, любопитни, дръзки и енергични, ще покажат колко са креативни, като представят своите бизнес идеи и доклади. 40 ученици от различни краища на страната, ще заявят себе си като бъдещи предприемачи. Преди откриването на конференцията, своето емоционално послание към участниците и гостите отправи директорът на гимназията домакин на събитието Димитър Добрев.

„Всъщност не сме се събрали да се конкурираме и съревноваваме, а да се обединим – да покажем, че децата и от север и от юг, могат много и ще произведем позитивна новина, за разлика от негативните, с които ни заливат всеки ден“, посочи той.

По думите му, втората национална научна конференция е трамплин, които ще помогне за летящия старт на учениците, искащи да докажат, че могат да си пробият път в предприемаческия свят. „Децата имат невероятни идеи, които превъплъщават в доклади, правят презентации и добиват увереност да покажат уменията си и да ги реализират. Започнаха да мечтаят и да вярват, че могат да осъществят мечтите си. Тези деца са бъдещето на страната ни и имат подкрепа от своите ментори и преподаватели да действат смело по пътя си“, допълни още Добрев.

Сред менторите на младите предприемачи е и доц. д-р Офелия Кънева, която също е възпитаник на сливенската икономическа гимназия. Пред присъстващите тя представи Сливен като прекрасно място за старт на младите хора, давайки пример със самата си и изрази своите мотиви за подкрепа на учениците.

„Събрахме се хора от висшите училища, академичния свят, бизнеса, образователната сфера така, че да стъпим взаимно на раменета си и да създадем една по-добра и силна основа за умните, знаещите и можещите хора на България. Ние искрено вярваме в безкрайните възможности на младите хора, защото имаме дълг да ги подкрепяме всячески“, коментира още тя.

Офелия Кънева обяви и една новина преди началото на форума- Варненският свободен университет обявява специални условия за прием за делегатите на тази научна конференция. Докладите на учениците ще бъдат приети като входен тест за обучението им във висшето учебно заведение.

През трите дни на научната конференция ще бъдат представени 29 доклада на ученици. Те са свързани с изработване на рампи за инвалидни колички от рециклирани материали, показват ролята на новите технологии и роботехниката в предприемачеството, представят новата ера на дъвките и подвижна ветеринарна клиника. В проектите си децата създават къщи за гости, хотел и кафене, измислили са как да възродят Сливенските минерални бани, да върнат към живот българското село и дори как в Сливен да има писта за Формула 1.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук