Незаконно сметище над м. „Селището“ прикрива опасност от срутване на склон

Незаконно сметище над м. „Селището“ прикрива опасност от срутване на склон, което би довело след себе си до бедствена ситуация, за това алармират читатели на Slivenpost.bg.

„Точното място е над м. „Селището“, по пътя за м. „Абланово“, където се отбива пътя за м. „Свети Георги“. Там от години се изхвърлят отпадъци от всякакъв вид, дори с камиони. Явно сметището е познато на Община Сливен защото периодично отпадъците се набутват по близкия склон и цикъла се повтаря ритмично“, пише в изпратената до нас информация.

Това обаче, е само екологичната част от проблема, има и друга, която може да застраши и дори да отнеме човешки животи, ако отговорните институции не реагират навреме.

Склонът е дълъг десетки метри и достига Аблановска река. Дерето е пълноводно и непроходимо, продължава през Вилна зона, през жилищни квартали, надвесени над реката нови сгради и емблематичното ново „Кръгово“. Когато площадката остава за кратко без купчини боклук, се вижда цепнатината, която показва от къде ще тръгне да се свлича склона в реката.

До къде ще стигнат десетките тонове земна маса, ако тръгнат да се свличат? Ще препречат водното течение и ще направят язовир-без кран и преливник. Ще стане когато има проливни дъждове и ще остане незабелязано. / Дори и да го забележим единствено ще се евакуират хората – мястото е недостъпно. / Ще се навирява незнайно колко време, но със сигурност докато скъса стената. Водата ще тръгне, а вода като тръгне…..ще стане като в Бисер, в Аспарухово и безброй по стари и нови примери.

И въпросът не е „Дали“ да се реагира , а „Кога“ да се направи. Дали сега, да бъде организирано слагането на мантинела и премахването на тази отбивка, да се укрепи склона или каквото преценят експертите, че трябва да се направи или когато бедствието стане, да бъде организирано разпознаване на трупове и спасяване на останки.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук