Неправилно паркиране и каране в бус лентата няма да оскъпяват „Гражданската отговорност”

Дребни нарушения, като неправилно паркиране и каране в бус лентата, няма да оскъпяват „Гражданската отговорност”. Това обявиха от Комисията за финансов надзор при представянето на наредбата, с която се въвежда системата „бонус-малус”, информира bTV.

От КФН съобщиха още, че се обмисля как да се променят текстовете, които обвързват нарушенията с автомобилите и след като те бъдат продадени. Остава обаче въпросът как да се избегне фиктивното прехвърляне на автомобили с лоша история, за да може некоректният шофьор да продължи да кара колата, без да плаща по-скъпа „Гражданска отговорност”.

Разчетите на КФН показват, че максималното оскъпяване от 1 200 лв. се очаква да плащат около 18 000 души.

Първата 10-процентна отстъпка още през първата година ще могат да ползват около 2 млн. собственици на автомобили.

За шофиране с превишена скорост извън населено място над 10 километра от разрешеното застраховката ще поскъпва с 10%. Ако превишаването е с между 10 и 30 километра над разрешената скорост, но в града, то тогава цената на застраховката ще скача с 30%. Наказанията обаче могат и да се натрупват.

Ако тя е в населено място и сериозно надскача разрешената скорост, може да стигне и до 30 на сто. Най-голямото наказание – плюс 400%, ще е заради тежки катастрофи с причинена смърт.

След това те ще трябва да са примерни 12 години, за да се върнат на средната цена на гражданската.

Наказанията ще се налагат само за влезли в сила актове и постановления.

Остават около 2 седмици, в които обществената дискусия около „бонус-малус” ще продължи, преди новите правила да влязат в сила. Очаква се това да стане от началото на следващата година.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук