Не купувайте кръв на „черния“ пазар, потърсете Българска организация за доброволно кръводаряване

Не купувайте кръв на „черния“ пазар, потърсете Българска организация за доброволно кръводаряване, този призив отправят от Кръвен център Сливен. Доброволчеството при даряване на кръв е и единствената възможност за преодоляване на непрекъснатия и нарастващ недостиг на банки в българските кръвни центрове, включително и в Сливен. Средно 5 до 7 са доброволците в града, които на месец даряват кръв безвъзмездно, иначе между 300 и 400 са гражданите, които даряват кръв заради близки и роднини, посочи д-р Рая Ралева, ръководител на центъра.

„Най-често в Сливен дарителите са на възраст между 40 и 44 години. А сред основните причини за малкия процент желаещи да помагат безвъзмездно е застаряващото население, което в голямата си част има заболявания и недостатъчната информираност по темата“, допълни тя.

Когато ви е нужна кръв от определена група, понякога и рядко срещана, е най-добре да се обърнете към Организацията за безвъзмездно доброволно кръводаряване/http://bgblood.org/, която вече работи в национален мащаб. Там регистрирате своето търсене и към вас ще бъдат насочени хора, с тази кръвна група, които да извършат доброволния дарителски акт. На сайта на организацията може да се регистрирате и ако желаете да станете кръводарител. Друг вариант, ако е необходима кръв е намирането на доброволци чрез призиви в социалната мрежа.

Много често обаче, когато са притиснати от времето, за да набавят кръв за близките си, хората се обръщат към ромите, които срещу заплащане стават кръводарители. В този момент въпреки, че извършват незаконни действия, те се оказват единствени спасители, които се подлагат на манипулацията да осигурят кръвен материал. „Този тип кръводаряване крие и някои опасности, поясни още д-р Ралева. Понякога те не съобщават за свои заболявания, които при изследвания на кръвта по-нататък не могат да бъдат засечени“.

Здравните работници в центъра по кръводаряване са наясно с търговията, но не могат да направят нищо, за да я спрат. Ръководителят на центъра д-р Рая Ралева споделя, че многократно са правени опити т.н. платени кръводарители да бъдат отстранени извън сградата на поликлиниката, но без успех. Те по никакъв начин не парадират с дейността си и дори да бъде повикана полиция или се крият или се представят за роднини на нуждаещите се.

Кръводарител може да бъде всеки здрав гражданин между 18 и 65 години. Непосредствено преди кръводаряването трябва да се попълни декларация за здравословното състояние на дарителя, под формата на въпросник (прекарани в миналото заболявания, прием на лекарства, пътувания в чужбина и др.).
Ще бъдете прегледани от лекар, който да направи преценка, дали кръводаряването не застрашава здравето ви и дали дарената от вас кръв ще е безопасна за нуждаещите се от нея.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук