Не пътувайте до засегнати от морбили страни

Ако ви предстои пътуване в Сърбия или Гърция, проверете дали сте имунизирани срещу морбили. Това препоръча главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по повод данните за рекорден брой от морбили в тези две страни, както и във Франция, Италия, Украйна и Грузия. Общият брой на заболелите от началото на годината е над 41 хиляди души. За сравнение през миналата година случаите са били 23 927, пише „Монитор“.

„Това е особено важно за деца под 1 г., които още не са достигнали възраст за имунизация“, предупреди той по Нова тв. Морбили е най-опасната заразна болест, затова е важно да се изпълнява имунизационният календар, категоричен бе Кунчев. Той обясни, че България до 90 – 95% е покрита. Отпадналост, липса на апетит и умора, след това силен обрив са първите симптоми.

Осем случая има в страната ни тази година, 4-ма от тях са чужденци, а другите четирима са българи, които са се върнали от Италия и Лондон.

Ако не сте имунизирани и срещнете болен, шансът да се разболеете е над 90%. При морбили тежките пневмонии и менингитни енцефалити са доста. Нямаме препарат, който да атакува директно морбилния вирус, а подпомагаме имунитета, обясни д-р Кунчев. Най-големият брой смъртни случаи бил в Сърбия, около Белград.

Случаите на дребна шарка в Европа достигнаха рекордни нива. Световната здравна организация призова всички държави да предприемат незабавни мерки за ограничаване на вируса.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук