Нивото на яз.“Асеновец“ се е покачило с 1 млн.куб.м.

Снимката е илюстративна

С 1 млн. куб. метра се е повишило нивото на язовир „Асеновец“ през последните 20 дни. Общо около 8,5 млн. куб. м. вода има в съоръжението към момента, съобщи кметът Стефан Радев. „Спекулациите още от ноември, че тук ще стане като в Перник и няма да имаме вода, не са верни. Истината е, че до този момент ВиК Сливен подава регулярно вода за водоснабдяване на града, въпреки много сухата година“, допълни той.

По думите му, при влажна година това се случва изцяло или в много голям процент от язовир „Асеновец“, но в случай като тази по-голямата част от водата идва от помпените системи – Тунджа, Мечкарево и Гергевец, което обаче струва доста по-скъпо като ел.енергия на ВиК.“Ако града се снабдява само от водоснабдителни системи от Тунджа това значи с 300 хил. лв. повече разходи на месец, тези пари няма от къде да дойдат. Това за година е много сериозна сума. Имаме уверенията на МРРБ, че с регистрацията на холдинга, които да обедини ВиК-а дружествата, ще бъде осигурено финансиране и на сливенското дружество. Още повече, то има стари задължения от няколко милиона на Басейнова дирекция като такси за водовземания“, коментира още градоначалникът. Според него, дружеството трябва да се капитализира, за да посрещне това задължение и да гарантира и при продължаваща суша трайното водоснабдяване на града.

„Надяваме се през пролетните месеци язовирът да се напълни, може би е много оптимистично, тъй като целият му обем е 30 млн. куб. м. вода. Така или иначе, като количество е достатъчно да се гарантира водоснабдяването на града, въпросът е на каква цена ще е то“, каза още Радев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук