Ние слепите не сме прокажени…пазете ни и ни помагайте !

„Ние слепите не сме прокажени, пазете ни и ни помагайте“, с този призив се обръща към всички граждани на Сливен и общината един незрящ човек – Тодор Радев – председател на Териториалната съюзна организация на слепите в Сливен. Днес, на 15 октомври – Ден на белия бастун, той отправи апел за толерантност към хората с нарушено зрение. Помоли шофьорите да бъдат по-внимателни когато видят човек с бял бастун, да го пазят и при нужда да му помогнат, не да го ругаят, че забавя придвижването им.

Тодор не иска съчувствие, а просто малко улеснение в придвижването си по тротоара и при чакане на автобусна спирка, където дори няма как да разбере, кой номер автобус минава от там. Това са само част от несгодите, с които се сблъскават незрящите в Сливен. От няколко месеца липсва и може би единственото улеснение за слепите в града когато пресичат – звуковата сигнализация на светофара на кръстовището до магазин „БИЛЛА“. „Имаше там такова улеснение за нас, но разбрах, че имало протест на наши съграждани, че им пречи звука и затова е спряна“, каза още Тодор Радев.

Въпреки, че трудностите са повече той изрази задоволство, че все пак за хората с увреждания се прави нещо и Община Сливен им помага когато може. Съвсем скоро в кв.“Република“ ще бъде открит Център за социална рехабилитация и интеграция, поясни той.

Сред желанията за улеснние на и без това нелекия живот на незрящите е те да имат куче-водач. За това обаче се чака дълго и се одобряват ограничен брой хора, тъй като у нас има само едно училище за обучение на кучета – водачи и то е в столицата.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук