Ниски добиви на слънчоглед и царевица в Сливенско заради сушата

Ниските добиви на слънчоглед и царевица в Сливенско тази година се дължат на сушата.Тя оказа негативно влияние не само на пролетните култури, с чието прибиране вече почти приключихме, но и на есенниците, съобщи директорът на ОД „Земеделие“ в Сливен Тодор Братанов.

„Прибрахме напълно слънчогледа, а при царевицата 97 % от реколтата също вече са прибрани от стопаните. Слънчогледът е на обща площ 271 хиляди декара в областта, като под влияние на сушата добива е доста по-нисък в сравнение с предходни години и е 112 килограма от декар“, коментира още той. С царевица са били засети 30 хиляди декара при среден добив 444 кг от декар към момента. Сушата е оказала много негативно влияние и при жътвата на есенниците, и там има доста занижени добиви в сравниение с минали години.

„Засушаването в момента има доста отрицателно влияние върху подготовката на площите при сеитбата на есенните култури. Рапицата е засята, но все още не е поникнала тъй като няма валежи. Продължава тази негативна тенденция, да се надяваме, че скоро ще завали и нещата ще се променят“, коментира Братанов.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук