Новата учебна година: Над 680 хил. ученици, нови програми и електронни дневници

Днес ще бъде открита новата учебна година в цялата страна. По данни на Министерството на образованието и науката учениците са над 680 хил. Тази година първокласниците са над 60 хил., или близо с 4 хил. по-малко от миналата година. В риск от отпадане от образователната система са близо 60 хил. деца.

Учебната година започва с 89 хил. учители и педагогически специалисти в 2367 училища и 1844 детски градини. Закрити са 13 училища, някои от които заради сливане.

Тази учебна година по нови учебни програми ще учат учениците от трети, седми и девети клас. За първи път третокласници ще учат „Компютърно моделиране“. Друга новост е, че освен безплатните хартиени учебници от тази година с цел намаляване на тежестта на раниците учениците от първи до седми клас ще могат да ползват безплатни електронни варианти на учебниците. Става въпрос за електронно четими варианти на хартиените учебници, а не за интерактивни учебници. Учителите не са задължени да работят по тях, а децата ще могат да ги ползват основно на лични устройства, заради което е трудно да се прогнозира какъв ще е ефектът.

От тази година училищата ще могат да преминат изцяло на електронни дневници, без да се налага да попълват и хартиен вариант.

С цел намаляване на тежестта на раниците 591 училища ще получат от министерството общо 2 млн. лева за шкафчета за учениците. Към момента са закупени 111 хил. шкафчета за 114 хил. ученици от първи до седми клас, или за една трета от децата.

Учебната година за учениците от седми клас ще бъде удължена с две седмици и ще приключи в края на юни, а изпитите за национално външно оценяване ще са на 17 и 19 юни. Тестовете по български език и по математика ще включват материала от пети до седми клас, а частта по литература – само от седми клас.

Ваканциите през учебната година ще бъдат четири. Матурите за дванадесетокласниците ще бъдат на 21 и 23 май.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук