Нова гражданска инициатива стартира в Сливен, застават зад социални каузи и ще помагат за развитието на региона

Нова гражданска инициатива, наречена „Движение за активна регионална политика“ стартира в Сливен. Сдружението е регионално, с нестопанска цел и ще развива общественополезна дейност. Негови учредители са жители на Област Сливен, които имат изявена гражданска позиция.

„Сдружението е отворено за всички наши съграждани, които водени от своите вътрешни убеждения за граждански дълг, социална справедливост и споделен просперитет, искат да развиват и да поддържат будно общественото съзнание в Сливенски регион“, посочи председателят на новоучредената организация Даниела Василева.

С оглед нарастващата тенденция на разделение между управляващите и гражданското общество, от ДАРП ще направят опит да намалят дистанцията и да се превърнат в мост между двете страни.

Според съпредседателя на „ДАРП“ Елизабет Кендерян, за членовете на движението, единството на българския народ е върховна национална ценност. Те всички са обединени около идеята, че разединението води към най-нечовешката от всички кризи- тази на социалното безразличие. Угасващото чувство за национална идентичност разхлабва историко-културните, езиковите и етническите връзки, а в резултат на това обществото ни се отчуждава.

„За да не се стига до там, ние- група местни граждани, ще обединим усилия за да противодействаме на бедността, социалното изключване и нарушаването на човешките права. Вярваме, че по този начин от една страна ще повишим чувствителността на обществото към крайно нуждаещите се, а от друга, ще мобилизираме самите ощетени, вдъхвайки им увереност, че не са сами“, заяви Димитър Апостолов, съучредител на „ДАРП“.

Сред основните цели на организацията са усъвършенстване на гражданското общество и правния ред като се насърчава диалога с местните институции,а гражданите участват активно във формирането на регионалните политики. От сдружението искат да допринесат за подобряването на икономическата среда в Област Сливен. Те ще осъществяват и граждански мониторинг при реализацията на общински политики и проекти.

Приоритет в дейностите на движението ще бъде подпомагането на крайно нуждаещите се, ангажирането им в обществения живот, подпомагането на комуникацията им с местната и централната администрация, съдействие за разрешаване на проблемите им. От организацията вече имат планове да  реализират и поредица от благотворителни инициативи.

За свой знак учредителите са избрали образа на Стария бряст, който десетилетия наред символизира мястото за срещи и разговори между хората в Сливен.

„Скоро ще уведомим обществеността за адреса на приемната ни, както и за предстоящите инициативи“, посочиха още от сдружението.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук