Нова Загора отбеляза Съединението и отправи молитви за пострадалите в Югоизточна България

В многовековната история на българския народ има много дати, които поколенията отбелязват с гордост и прослава. 6 септември ни връща към едно от най-паметните и значими събития в нашата история – Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Община Нова Загора отбеляза 138 г. от този важен държавнически акт с поредица от събития. Тяхното начало беше поставено в навечерието на този свят ден – на 5 септември 2023 г. от 17 ч. в библиотеката към НЧ „Д. П. Сивков – 1870“ с откриването на витрина „Българският подвиг от 1885 г.“, в която бяха представени интересни документи, свързани с отминалата епоха. До края на седмицата посетителите на библиотеката могат да изгледат и филм за Съединението на България.
Отбелязването на 138-та годишнина от паметното събитие на самия ден – 6 септември, не протече по предварително обявения ред, поради настъпилите трагични събития в Югоизточна България.

Новозагорци се събраха пред НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“ от 11 ч. на общоградско честване, организирано от Община Нова Загора и Историческия музей. За да отдадат почит към свещената за България дата, сред тях бяха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева и нейният екип, председателят на Общинския съвет Нейчо Минчев, кметове на населени места, общински съветници, представители на местни институции, общественици и граждани.
Пред националния трибагреник, флага на Европейския съюз и знамето на Община Нова Загора, водещите разказаха за патриотичните времена от 1880 – 1885 г.
Към своите съграждани по повод националния празник се обърна и кметът на Община Нова Загора Галя Захариева:
„Днес повече от всякога говорим за нуждата от това да бъдем обединени, да сме заедно при решаването на определени предизвикателства, да се събираме за дадени каузи, да вдигаме общ глас, когато искаме нещо да се промени, когато не сме съгласни… Опитът ни и от миналото, и от настоящето, показва, че само съединени можем да променяме, да вървим напред и да създаваме нови основи за бъдещето ни.   Днес е ден, продължи г-жа Захариева, в който волята ни за обща реакция, за обща грижа, за повече държавност, за повече подкрепа е поставена отново на изпитание. Само на няколко километра от нас хора бедстват от разрушителната сила на природата.“ Като знак на съпричастност към пострадалите от бедствията в Южното Черноморие концертната част беше отменена. Кметът Галя Захариева изказа съболезнования на близките на загиналите и състрадание към всеки от пострадалите. „Община Нова Загора е в готовност да окаже помощ.“, допълни тя.
Архиререйският наместник на Нова Загора Иван Стоянов отслужи молебен за здраве, а новозагорци отправиха своите молитви за възстановяване на потърпевшите.
През целия  6 септември Историческият музей посреща свои гости в обявения „Ден на отворените врати“. Посетителите му имаха възможността да се потопят в епохата на Съединението и да се запознаят с дейността на Околийския комитет и Революционния комитет в гр. Нова Загора, да научат за провежданите от Гимнастическо-стрелкови дружества бойни стрелби на младежи от града и околията, да се докоснат  до исторически документи и лични вещи на местни революционери. Всички те заговориха с духа и светостта на епохата, родила изписания над Народното събрание  лозунг „Съединението прави силата!“ – пренесен през вековете и поставящ пред всеки от нас личната отговорност да търсим път един към друг в името и за благото на всички като народ.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук