Новите касови апарати: Дават 7 месеца отсрочка, но не за всички търговци

Ще има отсрочка от 7 месеца за новите касови апарати за част от фирмите. Това стана ясно след среща на бизнеса с финансовия министър Владислав Горанов при премиера Бойко Борисов. Според данните на приходната агенция общият брой на касовите апарати на регистрираните по ДДС фирми е 185 000, информира bTV.

70 на сто, или почти 130 000, от тях използват специален софтуер за продажбите. Именно те ще могат да се възползват от договорената днес отсрочка. Тези, които са успели да изпълнят изискванията, са около 50 000.

Новите апарати и системи ще подават информация към данъчните за всяка касова бележка до 5 минути след продажбата. Целта е удар срещу сивата икономика и т. нар. „двойно счетоводство”.

Заради недоволството бизнесът и правителството договориха отсрочка от 7 месеца, но само за фирмите, които използват специален софтуер за отчитане на продажбите.

„Там, където можем да намерим по-добро решение, имаме увереността, че в диалог ще бъде постигнато. Това, с което и ние се съгласихме, е, че безкрайност в старта на тази наредба не може да има”, отбеляза Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара.

„Препоръчвам на всички ИТ специалисти да използват това време за писане, а не за опозиция на процеса, защото нови 7 месеца няма да има”, категоричен беше Горанов.

През следващите 7 месеца ще продължи работата по спорните точки в наредбата. Санкциите за търговците, които не успеят в срок да приведат системите си според изискванията, са между 5000 и до 10 000 лева.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук