Нови декларации за данъчни облекчения за деца

Министърът на финансите Асен Василев утвърди новите образци на декларации за ползване на данъчни облекчения за деца и деца с увреждания за 2023 година, съобщиха от Националната агенция за приходите. Декларацията за ползване на данъчните облекчения за деца по чл. 22в, ал. 8 и декларация за ползване на данъчните облекчения за деца с увреждания по чл. 22г, ал. 7 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица са публикувани в сайта на Националната агенция за приходите, където има образци и на служебните бележки за облагаеми и необлагаеми доходи.

Формулярите са утвърдени от Министъра на финансите и с тях облекчението ще може да бъде заявявано през декември чрез работодателя, а по време на данъчната кампания догодина – чрез НАП.

Изчислението на сумата за получаване се прави въз основа на облагаемите доходи на родителите през 2023 г., като те ще получат съответно: до 600 лв. за едно непълнолетно дете, до 1 200 лв. за две и до 1 800 лв. за три и повече деца.

За отглеждане на едно дете с увреждания намалението на годишната данъчна основа и за тази година е в размер на 12 000 лв., а сумата за получаване е до 1 200 лв. От НАП в Хасково обръщат внимание, че родителите на деца с 50 и с над 50% увреждания имат право и на двете данъчни облекчения.

Родители, които през цялата 2023 г. са били в майчинство, не могат да ползват данъчните облекчения.

Данъчното облекчение обаче може да се ползва от другия родител. Облекченията се ползват само от единия родител. Ако обаче размерът на облекчението надвишава сумата на годишните данъчни основи на единия родител, разликата може да се ползва от другия. ой трябва да подаде годишна данъчна декларация по чл. 50 от Закон за данъците върху доходите на физическите лица за 2023 г. Сумарно размерът на данъчното облекчение, ползван от двамата родители, не трябва да надхвърля посочения по-горе размер, определен според броя на децата.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук